Assignment 4 (Part 2)

image (1)

The intervention for the bus stop that I am proposing on the site is oriented with three main walls, with an opening to the South facing side. The South wall is a sliding glass plane that can remain open during the summertime, but be closed to block cold winds in the winter. People occupy this space either by participating in the stationary bikes, or sitting on the wrap-around wooden bench.

The Northern side wall functions as a retaining wall, following with my site proposal that the downward sloping earth be remolded and scooped up behind the bus stop as a sort of tidal wave. It would encompass and spill over onto the roof, but the East and West walls would be left above ground.

image

The East and West walls would be designed as louvers with solar panels on them, that can be adjusted to allow for ventilation or closed during the winter to prevent heat loss. The solar panels would help to power overhead lighting at nighttime during both seasons.

The stationary bikes serve multiple purposes. The power generated by them during the summer months would be used to power an interior fan, and the excess unused power could be stored to help power the lighting at night. The power generated during the winter would go into heating the wooden benches on the East. Not only do the people on the wooden bench benefit from the energy expendature in the winter, but the people on the bikes are in effect keeping themselves warm as well.

photo

The scooping tidal wave earth into a green roof on the North-South axis provides for a great thermal mass, which keeps the interior of the bus stop relatively cool in the summertime and warmer in the winter. It also blocks the awful Northeastern wind in the winter.

The green roof and overhang also interacts with the solar patterns during various seasons.The combination of the roof structure and vegetation on top of it would function to keep the entire interior in shade during the hottest parts of the day during the summer, and in the winter, the lower sunpath is allowed to enter through the southern side (the sliding glass plane would probably be closed, but light can still enter and warm the space like a greenhouse).

The materials of the bus stop would be wooden benches (which have low conductivity, preventing heat loss in the winter and not giving off excess heat in the summer). A stone floor would absorb the light allowed to enter the bus stop during the winter months and retain that heat through the night. In the summer, the interior of the bus stop would remain in shadow, so the stone floor would remain cool and absorb the excess heat from its surroundings.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s